In het geval van Gebr. Bodegraven (GB) is die verbinding niet alleen figuurlijk, maar zeker ook letterlijk. Ook met producten wordt de verbinding gelegd. Simon Bodegraven: “Binnen ons assortiment van meer dan 2.000 artikelen voor onder meer ruwbouw en veiligheid, spouwankers en isolatiebevestiging, element- en kozijnverbindingen, houtverbindingen en tuinbeslag vinden we praktisch altijd een juiste oplossing.” En als die er niet is, maakt Gebr. Bodegraven hem. “Zeker 98% van wat hier in het magazijn klaarligt, fabriceren we in eigen huis.” GB staat zeker niet stil op het gebied van productontwikkeling. Daarom ontwikkelde ze in het jaar 2000 de Uni-Flexplug. De Uni-Flexplug zorgt voor een spouwverankeringsysteem, isolatiebevestiging en een thermische ontkoppeling in één. Recent ontwikkelde GB de GB Perfo-plug voor binnenmuren van geperforeerd baksteen. Dit product heeft dezelfde eigenschappen als de GB Uni-flexplug.
Materiaalkeuze
Behalve het kiezen voor het juiste type spouwanker voor verschillende varianten binnen- en buitenmuren, moet er ook rekening gehouden worden met de veranderende materiaalkwaliteit. Bodegraven daarover: “Spouwverankering wordt door een architect zelden in bestektekeningen meegenomen daardoor is er vaak behoefte aan advies op dit gebied, het gaat immers om constructieve verbindingen die gedurende de levenscyclus van een gebouw (50 jaar) goed moet blijven functioneren.” Daarom zoeken de specialisten van GB hun afnemers en adviseurs op, om hun expertise te delen. Bodegraven: “Ze staan zélf op de bouwplaats en staan open voor iedere vraag. Architecten, constructeurs, aannemers en de vakhandel doen nooit tevergeefs een beroep op de kennis en kunde die hier sinds 1881 is opgebouwd.”
Kwaliteitsbewaking
Dat deze actieve benadering van de markt nodig is, bewijst het volgende voorbeeld: “Vaak komen wij met onze klanten op de bouwplaats situaties tegen waarbij mensen de verankeringen en spouwankers verwerken zoals dat twintig jaar geleden gebruikelijk was. De verwerker moet zich echter bewust zijn van de veranderingen in materialen en de daarbij behorende verwerking. Doordat de isolatiematerialen en ruwbouwmaterialen een grote stap voorwaarts in kwaliteit hebben genomen, is de traditionele manier van verankeren niet meer geschikt. Door op de bouwplaats of het bouwproject langs te gaan, kan er beoordeeld worden of de verwerking juist is uitgevoerd. Producten en materialen aanleveren is één, juiste verwerking hiervan is net zo belangrijk. Als de buitenmuren zijn opgemetseld, is het immers niet meer mogelijk om verwerkingsfouten aan de kozijnverankering dan wel spouwverankering te herstellen. En naderhand herstelwerkzaamheden uitvoeren is een zeer kostbare zaak.”
Spouwverankering in rvs
Het bouwbesluit van 2012 bevat nu goede verwijzingen naar waaraan spouwankers moeten voldoen. Er zijn milieuklassen opgesteld waaraan materiaalkwaliteiten zijn gekoppeld. Bodegraven: “Samen met de handel hebben wij de taak de verwerker erop te wijzen dat in de regel rvs spouwverankering dient te worden toegepast. Bij GB zijn van alle varianten rvs spouwankers in de juiste kwaliteit aanwezig en uit voorraad leverbaar. Rvs spouwverankering is nu echt aan een opmars bezig ten opzichte van de verzinkte spouwankers. Op de dozen met verzinkte spouwankers van GB komt een waarschuwing en plakken we stickers die naar de nieuwe regels verwijzen.”
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.
Hoogstraat 110
Postbus 11
5258 ZG Berlicum
Telefoon: +31 (0) 73 503 43 47
E-mail: redactie@mixpress.nl