Voor MIX gaat Frank Heus – op persoonlijke titel – op zoek naar de WOW-factor. Naar mensen of bedrijven waar dhz-retail en -industrie iets van kan opsteken. Dit keer spreekt hij golfkampioene Romy Meekers.
Beste Romy, kun jij iets vertellen over jezelf en wat jij de afgelopen jaren hebt gedaan.
Mijn naam is Romy Meekers (24) en ik ben van jongs af aan altijd met sport bezig geweest. Mijn ouders stimuleerden dat altijd. Toen ik 8 jaar oud was ben ik gestart met hockey en iets later kwam daar tennis bij. Daar heb ik altijd van genoten en op mijn 13e jaar kwam ik via een vakantie-clinic in aanraking met golf. Dat vond ik zo enorm leuk dat ik daar verder mee wilde. Na een aantal jeugdtoernooien werd ik gevraagd om voor het Nederlands team te komen spelen. Toen heb ik gekozen voor golf.
Al vrij snel ging ik toernooien spelen en ook winnen, competitie spelen, internationaal spelen op EK’s en als hoogtepunt heb ik de Italiaanse Open gewonnen en mocht ik als afvaardiging van Nederland naar het WK in Japan, samen met Anne van Dam en Dewi Weber. Met UGC De Pan hebben we meerdere landstitels gewonnen en ik heb samen met Zhen Bontan namens UGC De Pan de EK voor Clubteams gewonnen. Verder heb ik door de jaren heen meerdere NK’s gewonnen en titels op mijn naam mogen schrijven.
Romy, je bent onze Nederlandse trots op de golfbanen in de wereld. Hoe kijk jij tegen de sportwereld aan die golf heet?
Toen ik startte met golf merkte ik wel dat er soms een beetje ‘raar’ tegen aan werd gekeken. De meeste leeftijdgenoten waren aan het voetballen, hockeyen en tennissen. Er werd gezegd dat golf meer voor oudere mensen was. Maar toen ik eenmaal met jeugd-golf-toernooien mee ging doen, merkte ik dat er wel zeker heel veel jeugd golf speelde. Het is een sport die voor elke leeftijd toegankelijk is, maar het is meer en meer een sport aan het worden voor de jongeren.
Hoe heb jij corona ervaren en overleefd in de topsport van golf? Ik heb tijdens corona de start gemaakt om van amateur naar professioneel golfer te gaan. Het gevolg was dat ik met name in 2021 niet een heel goed gevulde agenda had. Daarnaast waren er, doordat veel toernooien in verschillende landen waren, nogal wat reisbeperkingen en speciale regels per land vaak verschillend. Maar het feit dat zelfs golf niet was toegestaan, was een grote domper. Ik heb een kleine ‘homegym’ kunnen bouwen en heb hard aan mijn fysiek gewerkt. Dat is een grote hobby van mij en is ook zeker belangrijk voor mijn sport.
Hoe gaat een topsportster als jij om met de dagelijkse kosten en inkomsten om je sport uit te oefenen, te reizen en te verblijven met eten/drinken en overnachtingen?
Met golf ben je voor wat betreft je inkomsten helemaal afhankelijk van hoe je speelt. Het damesgolf zit gelukkig wat in de ‘lift’ maar er is nog wel heel veel verschil met het mannengolf. Bij elk toernooi dat op professioneel niveau wordt gespeeld (soms 3 en soms 4 wedstrijddagen) is na 2 dagen een schifting – ‘the cut’ zoals ze dat noemen. De beste helft gaat doorspelen voor het prijzengeld en degene die ‘the cut’ missen, verdienen helemaal niets. De kosten die je maakt voor reizen, verblijf maar ook je trainers en fysio moet je vanaf de start als professional zelf betalen en dat loopt heel erg op. Uiteraard ben ik opzoek gegaan naar sponsoren. Het was wat dat betreft erg lastig zo midden in de corona periode je sponsors bij elkaar krijgen.... Daarom ben ik dus ook nog steeds op zoek mensen en/of bedrijven die zouden willen helpen door middel van financiële ondersteuning.
Is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen in de golfsport in het algemeen?
Er is natuurlijk, zoals dat ook in andere sporten herkenbaar is, een fysiek verschil tussen mannen en vrouwen. Dit vertaalt zich ook in de prijzengelden bij golf, ofschoon heel langzaam de uitbetalingen dichter naar elkaar toe kruipen. Er is nog steeds veel meer aandacht en geld in het mannencircuit maar het wordt wel steeds een beetje beter. Zo nu en dan is er bijvoorbeeld ook damesgolf op tv te zien, en een aantal jaar geleden was dat nergens te vinden.
Jouw toekomst ligt dus in handen van sponsors, vrienden en familie en van de golfbond om je sport uit te oefenen op het hoogste niveau?
Ja, dat klopt voor een groot deel. Zoals het nu is ben ik nog afhankelijk van sponsors, vrienden en familie. Op dit moment heb ik een aantal mensen/vrienden die mij financieel ondersteunen en alle kleine beetjes helpen. Ik heb een hoofdsponsor en dat is UBN Uitzendbureau, waar ik onwijs dankbaar voor ben. Daarbij moet ik ook zeggen dat ik nog thuis bij mijn ouders kan wonen en dat kan niet iedereen zeggen. Dat scheelt mij een hoop kosten. Het heeft voor mij nog niet zoveel zin om een ‘eigen optrekje’ te hebben als je misschien maar 3 of 4 maanden in een jaar echt thuis bent. Maar uiteraard kom ik wel op een leeftijd dat ik dat wil en die ‘luxe’ graag zou willen hebben. Uiteindelijk hoop ik zo goed te gaan spelen dat ik met de golfinkomsten goed kan rondkomen. Daarvoor zal ik op termijn hopelijk in Amerika kunnen gaan spelen want daar spelen uiteindelijk de beste speelsters van de wereld op LPGA.
Golfclincs kwamen in corona tijd ook even stil te liggen. Merk jij als je in Nederland bent dat dit weer wordt opgepakt door bedrijven en mensen die willen starten?
Vorig jaar (2021) was natuurlijk een heel raar jaar, daar waren geen golfclinics om de welbekende redenen. Ik hoop zeker dat er weer meer interesse gaat komen voor de golfclinics door bedrijven. Afgelopen winter heb ik een actie ontwikkeld zodat mensen die dat leuk vonden voor een sponsorbedragje een rondje konden spelen met mij op UGC De Pan (mijn thuisbaan). Dat werd als heel leuk ervaren. Clinics geven voor bedrijven of mensen die willen starten vind ik onwijs leuk om te doen en dat moet weer op gang komen.
Hoe kan het bedrijfsleven talent volle sporters(sters) helpen in het algemeen? En hoe is jouw gedachten hierover?
Tja Frank, het is altijd lastig te zeggen omdat het soms ook wel een beetje als ‘bedelen’ voelt. Ik ben natuurlijk enorm geholpen met name met financiële ondersteuning maar het gaat voornamelijk om het betalen van hotels, vliegreizen, materialen, kleding, coaches, rijden van een auto, dus als er op creatieve wijze in al deze zaken tegemoet kan worden gekomen dan ben ik ontzettend blij met elke hulp uiteraard. Ook al is mijn tijd in Nederland beperkt, kunnen we dan altijd kijken wat ik eventueel kan doen. Bij grotere sponsoren is ook naamsponsoring op de kleding een mogelijkheid. Er zijn nogal wat varianten te bedenken en het liefst wil ik dat altijd laten afhangen van de persoon of het bedrijf zelf en daar samen over brainstormen.
Romy, als jij 6 maanden in de DIY-markt zou werken, wat zou jij die business meegeven van wat jij dagelijks leert en doet in de topsport?
Oei, dat is een lastige. 6 maanden in de Do-It-Yourself-sector. Wat het belangrijkste is, blijft toch het doorzetten. Niet opgeven na wat tegenslag. Geloof in eigen kunnen. Geef jezelf de tijd om naar je doelen toe te werken. Het zijn misschien wel clichés maar het blijft telkens weer kloppen, dat heb ik nu alweer gemerkt in de eerste toernooien van 2022.
Oh ja… nog één vraag, Is het waar dat als jij meeloopt met een gemiddelde golfer en jij geeft wat kleine tips dat hij hierdoor beter gaat spelen?
Uit ervaring kan ik inderdaad zeggen dat wanneer ik met een gemiddelde golfer speel en hier en daar wat tips geef er altijd wat dingen tussen zitten wat helpt. De ene wil niet te veel tips omdat het meer een gevoelsspeler is, de ander wil gewoon weten wat ik doe en haalt daar zijn/haar eigen dingen uit wat kan werken en zo is iedereen altijd erg blij aan het eind.
WOW-factor
Frank Heus heeft een succesvol track-record in dhz-industrie. Wie hem kent, kent zijn drive en zijn enthousiasme. Voor MIX gaat hij – op strikt persoonlijke titel – op zoek naar de WOW-factor. Heus: “Deze dame die de gehele wereld rond reist om haar passie en talent tot uiting te laten komen. Zij weet mensen te inspireren en weet continu het maximale van haar lichaam en geest te vragen om de beste te zijn en blijven. Ik ben super blij dat ze even in Nederland was en dat ik haar even kon spreken voor MIX.”
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.
Hoogstraat 110
Postbus 11
5258 ZG Berlicum
Telefoon: +31 (0) 73 503 43 47
E-mail: redactie@mixpress.nl