Dennis Kosten VLOK.jpg

Column: Zero-emissie zones, kans of uitdaging

Zero-emissie zones blijven de gemoederen door het hele land bezighouden. Deze milieumaatregelen, die bedoeld zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen, roepen uiteenlopende reacties op. Aan de ene kant is er de dringende noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan en de gezondheid van burgers te beschermen. Aan de andere kant stuiten de zones op praktische bezwaren, vooral vanuit het bedrijfsleven. Voor veel ondernemers, zoals klusbedrijven, vormen de zero-emissie zones een flinke uitdaging.

De VLOK liet de afgelopen maanden haar stem luid en duidelijk horen. De zorgen die ze uitten, vonden weerklank in de landelijke media. Artikelen en reportages benadrukten de problemen waarmee ondernemers in deze zones worden geconfronteerd. Uit een enquête bleek dat maar liefst 81% van de ondervraagde ondernemers van plan is om werk buiten deze zones te zoeken. Dit zou betekenen dat de inwoners van gemeenten met zero-emissie zones minder makkelijk aan vakmensen kunnen komen, wat weer kan leiden tot hogere kosten en langere wachttijden voor hen.

De kritiek heeft in sommige gemeenten geleid tot een heroverweging van de aanpak. Zo is er bijvoorbeeld in Amsterdam beweging ontstaan. Om ondernemers beter voor te lichten, organiseert de gemeente Amsterdam twee informatiebijeenkomsten bij vestigingen van Bouwmaat. Hier zullen gemeentelijke medewerkers ondernemers bijstaan met informatie over het aanschaffen of leasen van geschikte voertuigen, het aanvragen van subsidies, en het regelen van laadpalen. Ook kunnen zij advies geven over wat te doen als netcongestie de installatie van laadpalen vertraagt.

Deze initiatieven worden positief ontvangen, niet alleen door de betrokken ondernemers, maar ook door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie ziet deze ‘marktbeweging’ als een veelbelovende ontwikkeling en verwacht dat andere gemeenten zullen volgen. Het organiseren van dergelijke bijeenkomsten biedt een mooie kans om de banden tussen ondernemers en gemeenten te versterken. Denk bijvoorbeeld aan een informele BBQ na afloop, waar ondernemers en gemeentelijke vertegenwoordigers verder kunnen praten over de uitdagingen en mogelijkheden die zero-emissie zones bieden.

De VLOK speelt graag in op deze ontwikkelingen door tijdens de bijeenkomsten ook andere belangrijke zaken onder de aandacht te brengen. Zo wordt er onder andere voorlichting gegeven over de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb), die op 1 januari 2024 is ingegaan en wat deze met name voor kleine zelfstandige ondernemers betekent. Daarnaast zal de VLOK aandacht besteden aan de Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ), die naar verwachting in 2027 verplicht wordt voor alle Nederlandse zzp’ers.

Terwijl gemeenten en ondernemers druk bezig zijn met de voorbereidingen voor de aanscherping van de milieuzones, rijst de vraag: hoe gaan groothandels hiermee om? Zullen zij in staat zijn om materialen per elektrisch voertuig binnen de zero-emissie zones te leveren? Of moeten er andere creatieve oplossingen worden bedacht?

Het antwoord op deze vragen zal in de komende jaren vorm krijgen, naarmate de regelgeving wordt aangescherpt en de praktijk zich ontwikkelt. Wat vaststaat, is dat de zero-emissie zones een uitdaging vormen, maar ook een kans bieden voor innovatie en samenwerking. Bedrijven die in staat zijn zich snel aan te passen en proactief in te spelen op de veranderingen, zullen uiteindelijk het verschil maken.
 
Dennis Kosten

Directeur VLOK

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee