Bouwbeeld_Laadruimtes13TBF

Orderportefeuilles in de bouw licht gestegen

De gemiddelde orderportefeuille in de totale bouwnijverheid bedroeg in juni 10,7 maanden werk en is daarmee met twee tiende maand gestegen ten opzichte van mei. Aldus de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van juli 2024 van het Economisch Instituut voor de Bouw. Ook de analisten van Buildsight schroeven hun verwachtingen voor ’25 en ’26 ietsje op.

 In de burgerlijke en utiliteitsbouw nam de gemiddelde voorraad met één tiende maand toe naar 12,1 maanden. In de utiliteitsbouw kwamen de orderportefeuilles uit op 10,4 maanden werk, een stijging van drie tiende maand ten opzichte van mei, aldus het EIB.

In de woningbouw bleef de gemiddelde werkvoorraad gelijk en bedroeg 13,3 maanden. In de grond-, water- en wegenbouw bedroegen de orderportefeuilles in juni 8,3 maanden werk, vijf tiende maand meer dan in mei. In de grond- en waterbouw kwamen de orderportefeuilles uit op 9,0 maanden werk, een stijging van zes tiende maand ten opzichte van de vorige meting. In de wegenbouw steeg de gemiddelde werkvoorraad met drie tiende maand naar 7,7 maanden.

Belemmeringen in productie

Van de bouwbedrijven gaf 43% in juni aan belemmeringen te ondervinden bij de productie. In de B&U was een gebrek aan orders hiervoor de belangrijkste oorzaak. In de GWW hadden de belemmeringen met name te maken met weersomstandigheden en personeelstekorten. De productie is in de afgelopen drie maanden bij 20% van de bedrijven toegenomen en bij 8% van de bedrijven afgenomen.

Wisselende verwachtingen onder bouwers

Van de bouwbedrijven beoordeelde 17% de orderpositie als groot, terwijl 14% van de bedrijven de orderpositie als klein beoordeelde. Daarnaast verwacht 25% van de bedrijven dat hun personeelsbezetting zal toenemen in de komende drie maanden, terwijl 2% van de bedrijven juist een kleinere bezetting verwacht. In de bouwnijverheid verwacht 39% van de bedrijven een prijsstijging in de komende drie maanden.

Meer huurwoningen, door commerciële partijen

Dat er herstel aan zit te komen voor de woningnieuwbouw voorzagen de marktonderzoekers van Buildsight al eerder. Maar het begin ervan blijkt uit een andere hoek te komen dan verwacht. Met de recente daling van de hypotheekrente en de stijging van de lonen zou de verkoop van nieuwbouwwoningen weer snel kunnen gaan stijgen.

Hoewel er zeker sprake is van een stijging van de verkoop van nieuwbouwwoningen aan het begin van 2024, blijkt uit cijfers over de vergunningverlening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat er in het eerste kwartaal vooral voor meer nieuw te bouwen huurwoningen bouwvergunningen zijn verleend.

Iets meer nieuwbouw in 2025 en 2026

“Die stijging is vooral te danken aan bouwers voor de markt, terwijl woningcorporaties juist een stapje terug doen”, zegt Van Eekert. “De vrees dat commerciële partijen de huurmarkt de rug toe zouden keren door de plannen van demissionair minister De Jonge, lijkt vooralsnog ongegrond. Voor Buildsight is dit reden om de verwachtingen voor de woningbouw in 2025 en 2026 iets naar boven toe bij te stellen ten opzichte van die van drie maanden geleden. We verwachten dat de woningnieuwbouwproductie dit jaar afneemt en dat het aantal woningen zal blijven steken onder de 60.000, maar de komende jaren kan dit weer opveren richting 65.000 nieuwbouwwoningen.”

Daling productie bedrijfsgebouwen

Utiliteitsbouwers delen dit jaar en volgend jaar nog niet mee in het vooruitzicht op herstel van de nieuwbouwproductie, aldus Buildsight. De sector loopt aan tegen gestegen bouwkosten, waardoor met name voor de onderwijs- en zorgsector nieuwbouw te duur is geworden. Bovendien zijn de markten voor bedrijfsvastgoed nog op zoek naar een nieuw evenwicht, waardoor vooral institutionele beleggers nog terughoudend blijven. “Doordat bouwers de uitvoering van nieuwbouwprojecten voor bedrijfsgebouwen wat vertragen, vaak noodgedwongen, en daarmee spreiden over de tijd, voorkomen ze dit en volgend jaar wel een diep dal met te weinig werk. De verwachting is dat de daling in de productie van de belangrijkste gebouwsoorten in 2026 zal afvlakken en dan uitkomt op een niveau van ongeveer 6,6 miljoen vierkante meter. Ter indicatie: vorig jaar werd er nog bijna 8 miljoen vierkante meter bedrijfsgebouwen gebouwd.”  

Bronnen: EIB.nl en Buildsight.nl

Deel dit bericht

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Word abonnee

  • Ontvang iedere editie van Vakblad MIX
  • Ontvang onze email-nieuwsbrief
  • Toegang tot álle content op MIXonline.nl
  • Inclusief marktcijfers en artikel-archief
  • Geef 3 collega's een login cadeau
  • Een openbaar persoonlijk profiel
  • Je persoonlijke nieuwsoverzicht in MijnMIX
  • Reageren op artikelen
Word abonnee